Здравни съвети

 

                       

Знаете ли как да си помогнете сами срещу вирусните инфекции?

През този сезон инфекциите се предават предимно по въздушно-капков път. Това значи че трябва да се постараете да избягвате контакти с кихащи и кашлящи хора и места, където се събират тълпи. Истина е, че колкото температурите са по-ниски толкова по-малко инфекции се разпространяват, но пък се увеличават простудните заболявания.
Всяка простуда е благоприятно условие за развитие на вирусна инфекция, каквато е и грипът.
Ако дълго време сте престояли на студено, вечер вземете горещ душ или топла вана, накиснете краката си в гореща солена вода, пригответе си питие за здраве – липов, шипков или обикновен черен руски чай с мед или грог: равни части чай и горещ ром или коняк с някаква подгряваща подправка, например карамфил, черен пипер или канела. Цялата комбинация подобрява кръвообръщението.
Вземете и Аспирин, ако стомахът ви е здрав и сте над 12 години.
Когато започне епидемия или просто много хора около вас са вече болни, вие сами вземете мерки:
- увеличете приема на витамин С поне три пъти;
-започнете да гълтате витамини с микроелементи.
- ако работите с други или с много хора , осигурете си лични предпазни средства – маска или работете зад стъкло.
- ако не се чувствате добре, не се правете на герой, идете на лекар и не заразявайте други хора. Отделете си приборите, кърпите и бельото си.
- ако сте дигнали температура и тя не спада след 2-3 дни търсете лекар.
Всичко това е важно, за да не допуснете усложнения след грипа или друга вирусна инфекция. А за да се предпазите от вирусни инфекции, каквато е грипът, можете да се ваксинирате, но изискването за това е да сте клинично съвсем здрави. Условие, което при хора с хронични заболявания и в напреднала възраст, както и при деца малко трудно се постига.
Другият начин е да се взема Респивакс, който е полибактериален стимулатор, който повишава естествената невъзприемчивост на организма и повишава имунитета към различни инфекции на дихателните пътища. Препарътът е български, има много добър ефект не само за предпазване, но и при лечение на остри борнхити и трахеобронхити, при възпалени сливици, при инфекции на дихателните пътища особено когато е налице и алергия към антибиотици и др. Респивакс може да се комбинира и с други лекарства. За профилактика се взема веднъж на ден – за възрасти доза (таблетка) от 50 млг, а за деца от 3 до 14 години също по една таблетка на ден от 25 млг.
Не се препоръчва за бременни в първите три месеца от бременността, защото съдържа пшеничено нишесте, което е противопоказно за хората с целиакия (рядко заболяване, което се причинява от вродената липса на или дефект на определен ензим, откъдето пък произтичат редица други отклонения в работата на цели системи и органи).
За профилактика трябва да се взема преди или по време на грипните сезони, сутрин на гладно, в продължение на 20 дни, в три последователни месеца. Препоръчва се да се започне от октомври, но със същия успех може да се започне по всяко време в сезон, в който вирусите се развихрят.
За лечение – режимът на прием и дозата се определят от лекуващия лекар. Важно предупреждение е да се използват само таблетки с цветно покритие от бяло до бледокафяво с мозаечна структура. Таблети с променен външен вид или напукани или ронливи не бива да се използват.