Празничен календар

        

Който не е виждал децата,когато празнуват,той не знае какво е щастие.В празнична атмосфера се създават условия за цялостно взаимно преплитане на много елементи от изкуствата – музика,танц,слово и т.н.Децата се вживяват в ролята си на артисти по време на празнични забавления и разгръщат способностите си, изграждани във всекидневните ситуации. На нова, по-висока степен, те изразяват своите способности и умения на сцената.
Затова ние, от ДГ “Първи юни“, обръщаме специално внимание на празниците.Всички наши празници са с участието на децата.Независимо дали на спектаклите ни присъстват родители, или не, в основата им са децата.Изискваме те, със своите вокални, танцувални или театрални умения, да олицетворят празника.Те са нашите артисти.Стараем се да изградим едни щастливи, креативни и одухотворени личности, със самочувствие от своите артистични постижения.Осъзнавайки огромната роля на изкуството върху развиващата се личност, ние се стараем децата да имат често досег с него и в лицето на различни професионални театрални състави, доказали своите качества./ из мат.от интернет

Затова нашият празничен календар е много наситен.

Започнахме учебната година с празник “Сбогом лято, здравей плодородна  есен” с децата от IVа група "Плодчета"
Ето ,че неусетно дойде декември,  трескава  подготовка за изпращане на  старата година и посрещане на толкова любимия за децата от всички възрасти Дядо Коледа. Това  направихме с тържеството «Празник с Дядо Коледа».
 А сега вече подготвяме  тържества и когато дойде месец март, първо  ще посрещнем Баба Марта. След като й изнесем един хубав концерт, тя ще ни върже мартенички, за да сме все така здрави и засмени.
През месец март  ще празнуваме с майките си «Празникът на мама»,  «Пролет мила здравей» 
Най-тежко е  за подготвителните групи. Те  ще трябва да се подготвят за училище и да покажат на мама и тати дали са готови да станат първокласници. Това те ще заявят в своя празник «Аз съм готов за училище».
Цветница, Великден – все поводи за празнуване – и ние ги отбелязваме. Предстои ни едно сериозно предизвикателство с участие в конкурс "Моята България" организиран от община Балчик
Ето че неусетно дошъл месец май.  Ще трябва да се разделим с нашите «абитуриенти». Те ще изнесат своите последни празници в детската градина,
Първи юни – Денят на детето – тогава вече всички деца празнуват. Нужно ли е да споменавам, че и ние се веселим?

Неусетно нашият празничен календар се извърта. Скоро пак ще дойде есента, ние пак ще посрещнам малките деца. Това правим вече 39 години. То се е превърнало в традиция за нас. А традицията е ритуал за защита, концентрирана надежда и вяра. Децата знаят да вярват и продължават да вярват, дори когато се съмняват. Празниците поддържат вярата, защото тя е светлината, която прави чудеса. А пък ние – колективът на ДГ «Първи юни» – знаем, че един народ онемява не когато спре да говори, а когато спре да пее.