6 септември - честваме 126 години от Съединението на България

06.09.2011 17:06

 

На 6 септември 2011 г. България празнува 126-та годишнина от обявяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. От 1998 г. Денят е официален празник за всички сънародници.

Както е известно, след Берлинския конгрес от 1878 г., страната ни е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която остава под османска власт. Именно населението там започва движение за обединение - през 1880 г. е създаден Български таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се бори да осъществи обединението.

В началото на 1885 г. начело застава Захари Стоянов, който решава Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Така, на 6 септември 1885 г., след навлизането в Пловдив на отрядите на Продан Тишков и майор Данаил Николаев, областният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич е арестуван и е създадено временно правителство, начело на което е Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно, с манифест, княз Александър Първи Батенберг утвърждава официално Съединението на областта и приема да бъде титулуван за в бъдеще като княз на Северна и Южна България. На 5 април 1886 г. Съединението е признато и от делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Италия, Великобритания, Франция, Русия, Италия) и с българо-турската спогодба, Източна Румелия официално е призната за присъединена към Княжество България.

www.vbox7.com/play:5dd26f35